Frankeermachine: een verklarende woordenlijst

Elke sector heeft wel zijn eigen vaktaal. Ook de postbedeling ontsnapt daar niet aan. Hier vindt u een beknopte woordenlijst met de meest voorkomende termen rond frankeermachines.

1. FOLLS (Franking On Line Loading System)

Een nieuwe frankeermachine is altijd uitgerust met het FOLLS-systeem. Daarbij kunt u online frankeerwaarde aankopen om uw frankeermachine op te laden. Er zijn twee voorwaarden om een FOLLS-frankeermachine te kunnen gebruiken:

  • U hebt een rekening bij bpostbank
  • U maakt gebruik van een transitrekening

In beide gevallen controleert bpost of er nog genoeg geld op de rekening staat. Vervolgens kan u de frankeermachine voor het gewenste bedrag opladen. Dit oplaadproces duurt niet langer dan anderhalve minuut. Nadat u geldwaarde naar uw frankeermachine hebt opgeladen, krijgt u een factuur.

Voordeel van het FOLLS-systeem is dat bij een eventuele tariefwijziging de recentste posttarieven in de frankeermachine worden geladen.

2. Prior, non-prior of economy?

Het grote voordeel van een frankeermachine is dat u uw post tegen de laagste tarieven kunt versturen. Zo kunt u tot 30% van uw uitgaven voor postbedeling besparen. Bij het frankeren van een nationale brief heeft u de keuze tussen:

  • Prior: levering 1 werkdag na afgifte, duurder dan non-prior.
  • Non-prior: levering 2 dagen na afgifte, goedkoper dan prior.

Bij het frankeren van een internationale brief kunt u kiezen tussen:

  • Economy: u kunt bij deze zending uw brief frankeren tegen het gepaste internationale tarief.
  • Prior: voor deze zending kleeft u best een A Prioretiket bij op de enveloppe.

3. DPM (Digital Postage Mark)

DPM is de stempel die bij het frankeren afgedrukt wordt op uw zendingen. U herkent een DPM-stempel aan de blauwe inkt. Behalve de datum en de frankeerwaarde, worden ook een barcode en volgnummer afgedrukt. Die maken het voor bpost makkelijker om de zendingen geautomatiseerd te sorteren. Voorts kan u in de stempel uw bedrijfsnaam en een reclameboodschap plaatsen.

4. Decertificatie

Aangezien alle nieuwe frankeermachines blauwe DPM-stempels zetten, zal bpost ergens in de toekomst beslissen om frankeermachines met rode inkt uit de markt te halen. Dit heet decertificatie. In principe heeft een bedrijf dan nog even de tijd om een frankeermachine met rode inkt te vervangen door een toestel van de nieuwe generatie.

Wil u ook genieten van verminderde tarieven voor uw uitgaande post?

Ontvang gratis en vrijblijvend frankeermachine offertes.